top of page

LEAVE A MARK

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me.
It’s easy. Just click “Edit Text” or double click me to add your own content and make changes to the font. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.

2 | פיאצה מקומית

ב-1938 החליטה העירייה לערוך תחרות אדריכלים לעיצוב סביבת בית הכנסת. בתחרות זכה האדריכל זאב רכטר, שהציע כיכר בסגנון הפיאצות האיטלקיות של התקופה : בית הכנסת ישכון במרכזה של רחבה, כששורת מבנים רציפה בעלת חזות אחידה [שלוש קומות על קומת מסחרית עם ארקדה] תקיף את הכיכר. הארקדה עם קשתות תקשר בין הקומה המסחרית לכיכר ותשתלב בסביבתה באמצעות מעברים מקורים המקשרים לשדרות רוטשילד בדרום ולרחוב נחלת בנימין במערב. תוכניתו של רכטר הוגשמה חלקית: המעבר לשדרות רוטשילד בוטל ולא כל הארקדה נבנתה. 

תכנון הכיכר התבסס על בית הכנסת כמרכז הכיכר והחוויה האורבנית היתה של ככר בעלת פרוגרמות מסחריות משולבת עם גינות ציבוריות המכילים ספסלים וצמחייה מצלה ובמרכז כמו "קטדרלה" אירופאית ישכון בית הכנסת הגדול.

התכנית לא בוצעה בשלמותה, הגינות משכו אליהם פעילות שלילית שזרזה את הרצון לחסום את בית הכנסת מהרחוב. ההרחבה של 1969 ניתקה את בית הכנסת מהרחוב, היא חסמה את הדופן של בית הכנסת מהפיאצה המקומית. מאוחר יותר הגינות האורבאניות נעקרו. ורחוב הר סיני הפך לחניון לרכבים פרטיים. 

כיום ישנם שני מעגלי בידוד וניתוק. המעגל הראשון הוא החומה הסובבת את בית הכנסת והמעגל השני הוא החניון שמנכס לו את מרחב הכיכר ההיסטורית.

 

ניתן לסכם כי יש צורך לחזק את הפיאצה ברחוב הר סיני כפיאצה להולכי רגל בלבד עם מסחר פתוח ונגיש לכל.

 

הניתוח האורבאני , ניסה לפרוץ את גבולות המרחב האורבאני בניתוח המצב כיום מול המצב ההיסטורי.

המבנה ההיסטורי שתוכנן בסגנון הבילנאומי אותו הביאו מתיישביה ומתכנניה הראשונים של תל אביב מאירופה.

עם השנים נחשב הסגנון למיושן וכשהוחלט על שיפוץ בית הכנסת , תוכנן בית הכנסת ברוח התקופה המודרניסטית-מונומנטלית.

המבנה ההיסטורי קיבל עליו קוביה שסגרה את כלל מרפסות המבנה. סביב לקוביה זו נוספה קונסטרוקציה של 40 עמודי בטון המחוברים בינם לבין המבנה בקונסטרוקציה עם קירוי חלקי. בין העמודים, במפלס הקרקע, חומה בגובה של 2-3 מטר המקיפה את בית הכנסת. 

ייתכן ואלחנני אשר תכנן את ההרחבה של 1969 שאב השראה ממראה הארקדות המיסחריות שסביב המבנהץ אך ארקאדות אלו פתוחות למעבר ואילו הארקדות שנבנו סביב בית הכנסת אינן פתוחות ועל כן ן אינן ארקאדות אלא חלק מהחומה המקיפה את בית הכנסת.

 

בית הכנסת נותק מהרחוב ונוצר חייץ וחומה בינו ובין העיר. חייץ זה יוצר ניכור בין הולכי הרגל לבין בית הכנסת. המבנה חייב לחזור ולהפתח לרחוב.

 

4 | אני לא ארקדה

מבנה בית הכנסת נבנה כבית הכנסת הראשון בעיר תל אביב על מנת לאחד תחת קורתו את כלל הזרמים ולהוות מוקד עירוני מרכזי , גדול ומרשים.

היחסים בין בית הכנסת והעיר עברו תהפוכות לאורך השנים עד המצב הקיים בו התנפצה האידיליה החברתית ובית הכנסת החליט לנתק

ולמנוע כל קשר פיזי, אקוסטי או חזותי בינו לבין העיר.

גדול הפספוס במהלך האגרסיבי שנעשה בהפרדת בית הכנסת מהעיר יש להשיבו לעיר לחברו למרחב האורבאני ולהחזירו להיות מוקד אורבאני. 

 

 

 

 

 

 

 

5 |  הקשר האורבאני

הצבתו של בית הכנסת במיקום מרכזי בעיר משך אליו את כלל העיר המתהווה.  התכנון האדריכלי של בית הכנסת תמך בערך המרכזיות ויצר הנגשה וקשר ישיר בין הרחוב לבית הכנסת. מרחוב אלנבי ורחוב הר סיני [חזית מערבית ומזרחית] היו 4 כניסות לאולמות התפילה "בנימין" ויהודה" , 4 הכניסות פגשו גינות ציבוריות ברחוב אלנבי ורחוב הר סיני . בכל 4 הפינות של בית הכנסת היו גרמי מדרגות שהובילו למרפסות מקורות הצופות לרחוב וגרם מדרגות ראשי בחזית הצפונית אליו יכל הציבור להגיע מצפון, מזרח ומערב. עם השנים, הקשר הישיר בין הרחוב לבית הכנסת גרר פלישות של חסרי בית וסוחרים למבנה. עלה הצורך לצמצם את מידת חשיפתו לרחוב ולאפשר בקרה על הפוקדים את בית הכנסת. 

במסגרת ההרחבה של 1969 תוכננה חומה שתקיף את בית הכנסת, המרפסות נאטמו , הכניסות לאולמות התפילה נותבו דרך מרחב הכלוא בין החומה לבית הכנסת שהגישה אליהם דרך שערים שלרוב נעולים. הכניסה הראשית לבית הכנסת שונתה וכיום ניתן להגיע אליה ממזרח ומערב.

גן אלנבי היה בחזית המערבית של בית הכנסת הפונה לרחוב אלנבי . החזית בעלת שתי כניסות לאולמות התפילה.  בגן אלנבי הוצבו ספסלים, נשתלו עצים והמרחב איפשר שהות בסמוך לבית הכנסת ועל ציר אלנבי שוקק החיים.

גן אלנבי איפשר את פתיחותו של בית הכנסת כלפי הרחוב , למבנה הייתה נוכחות מרחבית שקיבלה עידון בצורה טבעית על ידי גן אלנבי. כיום כל החולף ברחוב אלנבי בסמוך לבית הכנסת חולף על פני חומת בטון מסיבית שמאחוריה "מסתתר" המבנה עצום המימדים והמסיבי.

 

הקשר בין רחוב אלנבי למבנה הוא קריטי להחזרת הקשר של המבנה לתושבים ולמשתמשים.

 

 

 

3 | גן אלנבי

1 | שטחים

בניתוח השטחים ניתן לראות כי, בין המבנה המקורי והמבנה המורחב, המבנה שינה את הדגשים של השטחים והשימושים בהם. נוספו כ- 600 מ"ר  

 

אך:

  • אולם התפילה קטן במעט לטובת השיפוץ הפנימי.

  • אחד מאולמות התפילה המשניים הוסב לשימוש משני.

  • שולשו השימושים המשניים כגון משרדים, אולמות וכ"ו.

  • שולשו שטחי השירות והשטחים הלא מנוצלים.

  • בוטלו כל השטחים הפתוחים כגון מבואות ומרפסות.    

    •  

 

 

לצד זה:

  • שטחי החצרות צומצמו לחצי.

  • נוספו שטחי מסחר בחצר שאינם מנוצלים ואינם בשימוש.

  • שטחי החצרות משמשים היום כחלק מחניון לרכב פרטי.

  • השטחים המיועדים לחצרות בעבר היו גדולים ופתוחים ואילו היום השטחים הללו סגורים.

 

 

 

לסיכום ישנם הרבה שטחים במבנה שאינם מנוצלים וניתנים לשימוש חדש. המבנה החדש לוקה במחסור של שטחים חצי פתוחים כגון מרפסות או מבואות. יש להתייחס לשטחים הפתוחים/ חצרות כחלק מהמבנה וכחלק מפרוגרמת המבנה.

 

bottom of page